ruSSia OH ruSSia!!!

‘wa…mlas nyer nk bgun!!!’…lena sgguh tidur bwah slimut yg baru aku beli kat rinak (pasar)…begitulah hari-hari aku kat bumi Volgograd kat rusia..kira2 dah msuk sbulan dah aku duduk kt ngr bkn Islam nie…

Tp, fikir2 balik mcm x cayer je aku skang duk kat oversea dah pun…igat lg time time zmn muda2 dulu, mmg nk sgt pegi oversea…time f1 dah set lam minda aku nk g uk..masuk f4 aku dgar sal RSCI kat Ireland, terus aku bercita2 nk pegi kat sn….pi laps trial pkir2 balik…klu nk pegi Ireland ak kn bersaing dgn students bijak2 yg ramai nk mampus kat bumi m’sia…so aku amik jln cpat..guna result trial pegi rusia…

Skang bkak mata pagi2…aku sdar aku dah duduk kat oversea..x ksah ar mana2..s long s after this jadi doctor gak…

Cabaran mmg bnyak cabaran…dah duduk kat rusia nie, baru aku terasa untung gler2 jd rkyat m’sia…

Bak kata cikgu2 bm, hujan emas kat ngr oral en, hujan batu kat m’sia jgak…bnda yg plg aku trs perbedaan nyer sal nak solat…

 Kat bumi VOLGO nie, x pnah ag aku pegi solat jumaat slm sbulan aku mghuni..wa jahil gler terasa…first2 snior bg tau xleh nk smayng jmaat, trkjut prut aku..tp mufti volgo ckap xper cuz tdk bleh nak elak…

So semyang lah aku ngn kawn2 kat bwah tgga di univrsiti time rehat yg sekngkang kera itu…10 -20 minit perierive (rehat)..time tue ar trkjar2 nk smayng…pnah jgak smyang kat lam klas..syukur sde lecterur yg paham..tp ade jer manusia yg bernam islam yg x smyang kt bumi volgo nie..emm…pndai2 ar fikir..buat ape study bkn men,pi smyang tak…

Makan camne plak?…mmg seksa..nak cr mknan halal mmg payh..klu ade pon mhal gler..pi stakt nie sume alhmdulillah…aku msih mmpu mkn benda yg halal..makan masak ar sdri2..buat grup mask n ikut turn…stakat nie ak hny mmpu masak 2 jnis meal..kurma n kari..so time turn aku..bende tu je yg aku mask..sdap2 x sdap len kira…kenyang is the 1st thing..

Kegatalan kulit adlah thap melmpau bg aku slama sbulan aku duk kat rusia nie..tangan smmgnyer x henti2 mggru..dgn automatiknyer cam reflex action jer..aku x taw knp..snior ckap tue dah jd style tuk 1st year students..nsht mereka..jgn mndi air pnas sngt (aku mdi gak air pnas, mn tha sjuknyer), n the secong thing  pkai losyen (yg nie aku bwat)..batuk n running nose pon satu hal…smpai lecturer ak sruh pi jumpa dc..kut2 ade bronchitis..seram aku dgr..

Aku lantas mmbuat kesimpulan ke ats kes aku…suhu di Volgograd tdaklah stabil sperti di Moscow yg menyelesakn…julat perbezaan suhu kat sini adalh terlalu extreme nyer yg mlampau…mnrut lecturer ak…time winter klu pg -15c tgh hari ble jd -1c atau 0c..so it becomes likes the weather shock especially for foreigners cam aku nie…parubahn nie lah mnybabkn bdan aku takes time to adapt…

Dua bulan pertam bley dkatkn honeymoon ar…mana x nyer..only ruski class n chem….nie slah satu klbihan kat volgo..2 bulan intensif rusia i’allah mmntapkan lagi aku Russian lsuange skill yg akhirnya mmudahkan sesi kehidupan kat bumi Russia ini…

Russia…mmg berbeza..ape pun gud luck tuk aku bg mnpuh 6 thun kat sinie..pastu balik jadi Dc. Atikullah…wa!!!!….

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s