SALJI=SNOW=СНЕГ

         Sebagai budak 1st year di Volgograd , tidak lah melampau untuk aku dan rakan yang lain untuk kelihatan agak jakun tatkala menengok, menyentuh, bermain-main, dan berjalan-jalan atas salji yang memutih buat pertama2 kalinya dalam hidup.

       Dianalogikan tatkala peminat bola sepak berjumpa dgn david beckham, rosham nor berjumpa dgn brad pitt, A samad said berjumpa dengan Shakespeare dan seumpanya buat kali pertama dalam hidup, begitu jugalah perasaan aku, happy, gembira, terpegun, terpana, terkelu, dan bermacam lagi.

            salji itu menarik,putih dan lembut macam kapas, mungkin lembut lagi. Tapi bila dipijak-pijak, keras macam ais, licin dan melecehkan.  snowflakes bentuknya seperti yang digmabrkan, planar crystal yang seakan-akan bintang, berkelip dan bercahaya. Teori saintifik mengatakan planar crystal yang dihasilkan adalah berbeza mengikut suhu.  Bila semua dah dilitupi salji, muka bumi berubah wajah, seakan-akan mati, suram.. dahan-dahan pokok yg disaluti salji seakan-akan pokok kristal, indah dan saujana mata menengoknya.

                  Tapi tak semuanya indah bila dah salji. Suhu sejuk, tambah2 bagi pendatng baru. Suhu -10c mmg memeritkan. Perjalanan ke kelas bagaikan satu pendakian gunung Everest barangkali, tambah-tambah pabila angin bertiup beku.  Pemakaian dua tiga lapis merimaskan dan menyusahkan, lebih2 bila terlewat ke kelas. Jalan jadi licin, kena berhati-hati untuk mengelakkan kemalangan jiwa berlaku.

dscn1286

                                  perjalanan pulang dari kelas, singgah berfoto

dscn1306

dscn13201

           batang lampu tu membuatkan aku teringat filem chronicle of narnia

 

 

dscn1328

                                      mereka kembar serupa tapi tak seiras

 

dscn1312

                                             mereka antara yang paling happy

 

dscn1309

                      belakang tu ade kedai yg termurah, magnit namanya..

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to SALJI=SNOW=СНЕГ

  1. jaim says:

    salam..kawe pikir loni,demo sti happy glerr kt sne,main snow,blik smbil tgk salji,biase la first time tgk…kawe doakn kesejahteraan ko demo sokmo…ngaji tol2,blk msia jd doc y gus

  2. jaim says:

    ni nak komen skit,amk mano ayat hok dale ni,,sedap dibaca sedap didengar,,smpai suko soghe2..k..winter..bilo la nok jupo mu..ahlan wasahlam..wamar haban bikum..labaika ya nadadi ahbabuna..uhhibu fillah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s