ada apa dengan jari-jemari..

satu artikel tentang jari yang aku terbaca dalam hiroshima.net..agak menarik untuk dikongsi…

 

Apa ada pada jari anda… ..apa rahsia jari anda… apa guna jari anda…

1. Cuba tengok jari anda. Genggam kuat? & angkat ke atas sambil laung..”Allahu Akbar”. Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung.

2. Straight kan jari ke depan dalam keadaan terbuka & Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat lima waktu jangan kita abaikan.

3. Put your hand on the table, perhatikan. Start dr jari kelinking yang kecil & kerdil, macam manusia & apa benda pun akan start dr kecil then membesar & terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan mendidik pada usia muda akan beri impact/kesan yang besar pada masa depan.

4. Then tengok jari kedua, jari manis. macam tu jugak lah dengan usia remaja..semuanya sweet.. manis macam jari manis. masa remaja kita selalu di duga dengan cabaran & dugaan. Hanyan iman & takwa akan tunjukkan jalan kebenaran.

5. Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu ibarat alam dewasa kita. At 30’s kita dah punya status & ekonomi & career yang stabil but kita kena careful sebab masa ni lah banyak “hantu-hantu pengacau” yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu jealous dan macam hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan syaitan. So kita kena lah lipat gandakan ibadat.

6. Jari telunjuk – Jari ni lah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua jari kecuali telunjuk see how Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh & tauladan pada jari sebelum
ni.macam tu jugak dengan kita perlu jadi role model to the new generation.. jadi pembimbing yang kaya dengan idea bernas & a great mind.

7. Lastly renung lah ibu jari.. besar/gemuk & pendek compare to the others but it shows kematangan & kehebatan yang membanggakan. Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi bayangkan kalau tak ada ibu jari… nak gengam/pegang something cukup susah.. nak pegang sudu pun susah. To young generation, nak buat apa-apa rujuk lah kat org tua/berpengalaman. Kalau kita mereka, then boleh lah kita say “good” or “yes” sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan kita.

 

fingers21

See all your fingers and renung/fikir dalam? Dimana anda sekarang?

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to ada apa dengan jari-jemari..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s