Bila dah cuti, maknanya…..

Hari nie tak seperti biasa. Langit pagi agak cerah, namun salji halus-halus masih lagi turun mengcover permukaan bumi.

Lecture chem bermula seperti seadanya, namun kali ini Lisina (lecturer chem merangkap author of our text book) menyampaikan lecture dgn agak tenang dan happy nyer. Al maklumlah dia nak smbut krismas.

Sejam kemudiannya  ..”sivodnya bsio, meet you till next year…seh novim godam and wish you all best of cherish in new year”.. Lisina bersuara lantang dengan pelat ruski dirojakkan dengan English..

 Lecture yg kalau biasa2nya amik masa 2 jam, tapi kalu ni hanya sejam je..salah satu perkara gumbira buat aku bersama kekawan..kemudian kami dimaklumkan dgn satu lagi happy news..lecture physic dicancelkan!!!!!..OMG…happy terkedu2…

Aku  pon bergegas lah dgn langkah yg biasa sperti hari2 biasa ke gardirob nak amik winter coat. Kelihatan makcik yg jaga kaunter tu happy jugak seadanya. Aku pon memndang dia dgn senyuman penuh mesra dan buat-buat, menrik nafas dalam2, dan membutirkan sperti berikut…

“Seh novim godam e zhelayu vam shastia( happy new year and wish you happiness)”  mak cik tu pon tersengih sengih menampakkan giginya yg agak tidak teratur..dia pon membalas..” ar vam tozhe”

                                                 dscn1350

 Kami sekelas makan2 lpas pengumuman ketiadaan lecture physics….Ribuan terima kasih kpd pok jak yg sudi belanja satu kelas..nikmat terasa..

 

 

And now, the holiday is just beginning…

Apa maknanya cuti 10 hari ini?..

Mungkin bagi pak gak yag jaga pintu masuk u,

Cuti nie time die nak berjalan-jalan ke kiri ke kanan, ke hulu dan hilir, atau mungkin jauh lagi,

Sudah letih agaknya dia berdiri dpan pintu tu pada hari-hari biasa..seperti tunggul kayu atau tiang lampu mungkin..

 

Bagi lecturer2 kami pulak cuti nie mungkin masa untuk layan anak2 sendiri telah kian lama dok layan anak org len..mungkin mereka tak nak jadi macm pepatah melayu..beruk di hutan disusukan, anak diriba mati kelaparan (p/s: tdak bermakna aku percaya dgn teori Darwin tu, nie pepatah yg tiada kaitannya)..

Bagi kebnyakan org ruski cuti nie lah mrka nak enjoy2, jumpa saudara dan kekawan, time nie jugaklah fenomena yg dianggap masalah social dlm klgn remja di m’sia tapi biasa di sini berjlan  dgn jayanya mungkin..

 

Tapi bagi aku dan kekawan cuti nie satu benda yg perlu dimanfaatkan sepenuh-penuhnya..

Nak tidow bagi menggantikan jadual tido yg tak cukup…

Menengok movies banyak2..

Berchating2 dgn kekwan serata dunia bertanya khabar..

Calling2 family tercinta..

Nak tingkatkan amal ibadah…

Hafal2 teori2 dan formula  chem, physic, bio, etc…

Jalan-jalan makan angin..

Katatsia na  kankhakh (ice skating) mungkin….

Dan melakukan perkara2 harus bagi manusia…

 

Kenapa kena hargai cuti nie?

Dah nama medical students..

Klu bukan time cuti, bila lagi nak lepaskan lelah..

Klu bukan time cuti, bila lagi nak tgok2 movie..

Tgok2 dunia luar, hirup udara kepuasan..

Rehat, tenangkan fikiran, layan jiwang..

Ditambah di sini,

Ahad je lah weekend..

Weekend yg setakat irony saja mungkin..

Kerana penuh dgn hal2 masing2..

Hingga kdg2 mandi pon tak (p/s: aku tak pernah agi tak mandi dlm sehari)…

 

 

Kepada kekawan semua…

Dengan itu aku dgn hati terbukak ingin wish you all slmat bercuti..

Manfaatkanlah cuti tu dgn sebaik-baiknya, jgn membuang masa begitu saja, jangn biar sampai nasi udah jadi bubur (ayat skema spm)…

MOGA CUTI KALI NIE LEBIH BAIK DARI CUTI YANG LALU…

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bila dah cuti, maknanya…..

  1. zaim says:

    best nmpaak..

  2. owh farhah.
    haha:p
    btw, nice blog.
    lol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s