kita kena ambik kisah…

Teringat  tazkirah ringkas yg dismapaikan oleh sorng senior dua tiga ari yg lalu, tergerak hati aku untuk memetik kembali apa yg diperkatan olehnya dalam versi aku sendiri.

Isu palestin telah menjadi isu yang paling hangat dibincangkan di setiap penjuru dunia, x pernah lapuk dek arus. Bagi umat islam amnya, kekejaman rejim Zionis memang dikutuk habis-habisan. Terbaru, serangan Israel terhadap umat palestin ketika semua umat islam menyambut 1 muharam cukup menghina dan biadap.  Jadi, sebagai saudara seislam, menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengambil tahu dan turut sama berjuang.

 

 

Dari mana datangnya akar kalau bukan umbi, manakan guruh kalau tiadanya petir, sama jugalah dengan isu palestin, manakan mahu kita berjuang sekiranya kita tidak memahami situasi sebenar.  So, nasihat bagi aku dan kekawan,…kita perlu pham isu palestin at the 1st place.

Kisah bermula apabila PBB yg kononnya human right organization mengisytiharkan Ketetapan 181 pada November 1947. Bagaikan kedai emas dirompak dengan kebenaran polis, begitu jualah umat islam palestin kehilangan 2/3 dari tanah palestin kerana dirampas secara haram oleh Israel. Sehingga sekarang hanya tinggal semenajung Gaza yg memuatkan lebih sejuta penduduk. Bila diserang, mereka tiada tempat berlindung, mungkin sekali sudah sudah tegal biasa..kejam sungguh Israel.

Israel tu bangsa yang mengangap diri mereka pilihan tuhan, hingga halal bagi mereka membunuh bukan yahudi. Sungguh, mereka sungguh tidak sedar, lantas palestin didakwa hak mereka..

Langkah kedua, berjihad mengangkat senjata. Perthankan agama mmg wajib, tapi persoalanya kita yg bukan berda di sana tidaklah mampu sama2 angkat senjata menentang Israel scr fizikalnya..

So, kita masih perlu berjuang namun melalui pengorbanan harta kita..menderma harta sebanyak mungkin agar mampu membantu mereka di palestin. Apalah sgt duit sekiranya dibandingkan tempat di mana kiblat pertama, bumi di mana penah suatu tika dulu mnjadi tempat tumpuan nabi2 Allah, titik di mana Rasulullah diangkatkan ke langit.. ingatkah kita bagaimana shbt nabi, Saidina Abu Bakar yg menderma semua hartnya ke jalan allah, hingga bila ditanya apa yg ditinggal ,jawabnya “aku masih lagi ada Allah dan Rasul”..subhanallah

 

Doa tu senjata org muslim. So ketika ini, gunaknlah ia bagi memohon pada allah agar mengalahkan, memecahbelahkan, dan menghancurkan yahudi itu, dan agar kemenangan di tangan umat Islam..

Moral of the story: kepada aku dan kekawan, marilah pakat menderma dan mendoakan umai islam di palestin. Ingat, orang islam adalah mereka yang mengambil kesah saudara seislam yg lain..

 

 

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s