Banyak pelik tapi biasa~

 

Menghuni bumi di mana berlakunya peperngn paling berdarah dlm sjarh dunia ini, aku dgn mata kaki sendiri merasai perbezaan dan kepelikan hidup manusia di sini..

1)      Kasar itu sopan: ini adalah yg pling mudah kita nampak..org r****a punye perckapan, bahasa, perwtakan jauh berbeza dgn org m’sia..sopan mereka adlah menegking, lembut mereka dgn merempuh bahu di atas bas, ayu anak dara mereka dgn batang rokok, lemah lembut makcik pakcik mereka dgn memarahi aku dan kawan di atas bas kerna dgn x sgja beg galas terkena mereka ( tak sakit pon mak cik oi)..pergurauan mereka macam pergaduhan, bertikam lidah..

Mama( aka cleaner hostel) slalu buat bising, mereka jaga kami dgn cara mereka..xper aku terima..

2)      Takde erti percuma dlam urus niaga: pegi kedai kbnyakn supermarket, cashier bertnya< paket nada (nak paket tak)>, paket dikira beli..tak kisah kami bnyak duit, nak jimat sblum pegi kdai bawak plastic siap2..

3)      Mereka berpendirian: suka menegakkan pendapt masing2 sehabis mungkin walaupon kdg2 tak btul pon..berbincang tengking sana tengking sini..takut aku tengok..

4)      Tempat duduk atas bas hnyalah khas tuk warga tua> wanita> bdak>, baru kami yg gagah, itu prinsip diaorg yg aku puji..kdg2 sesetgah makcik akn surh kami brdiri jika kami duduk (kadang2), pelik..

5)      Russia is a non English speaking country: mereka bngga dgn bhsa diaorg sendiri yg mmg pyah giler bagi aku..aku puji…semua org tgh jalan akn ckap rusia, trmasuk dgn foreigners..

6)      Cukuplah stakt ada dan boleh guna: bnyak benda cam g2, lif guna pemberat batu yg boleh nampak pergerknya, burrete n pipette zaman mendelev, ,traffic light yg mmbahayakan pgguna jlan raya, dan macam2 lagi

7)      Berbata tanpa simen atau berkaca: hampir semua bangunan berbta yg tak bersimen, klu bata cantik maka nmpak unik, klu bata murah nampak cam tak siap( cam hostel aku)…klu tak berbata mrka memilih kaca, steel, dan seangkatanya ( ctoh: targovi cnter( shopping mall) yg baru dibuka)..

8]      Bukak cawangan kedai dekat2 jer: lam satu jarak 600 m, biasanya akan ada dua jenis kedai yg sama, cwangn berlainan..bagus senang bagi pengguna..

9)      Toilet haruman semerbak: banyak toilet kat university bau semcam, takde air( euro punye style), mmg tak biasa..

10)   Mereka suka statues( pamiatnyik): melambak tepi2 jalan..patung lenin, patung mat rodina, muka2 penjuang Stalingrad, etc…mgkin sbb mereka asuhan komunis yg trlalu patriotic…

11)   Kurang selamat: walau berada di Negara berkuasa veto dunia ni, yang ade simpan melambak snjta nuklear, kami blom tentu slamat..kawan Moscow kena balun kat kepala ngan mafia..perlu berhati2..

12)   Penjimatan kertas yang melampau: borang2 rasmi ( cth; surat nak kluar bercuti), dpan bertaip maklumat berkaitan, belakangnya tertera segala jenis mcam: math formula, grammar ruski, jadual itu jadual ini, etc..dalam klas..sgla mklumat yg cg bagi salin dalm buku nota sndiri, mereka tak akan bagi potostat copies..

13)   Mereka tak layan foreigners macam org msia layan foreigners..die tgok kita tak lain pon, kdg2 layan cam kita ni rendah la sgt..

 

Tapi tak semua seprti di atas, ada yg sopan,ade jer makcik2 atas bas yg senyum p ada kami, ada jer toilet yg harum, ada je kedai yg plastic free, ade je test tube era millennium, ade je targovi cntre yg ala2 sunway pyramid ( kat sini pyramida namanye)…mungkin aku jer yg bagi hiperbola berlebihan..huhuhhuu

Aku bukan niat nak mengutuk mereka, tapi hanya dari pemerhatian aku yang melayu tipikal, yg memndg itu sbg perbezaan..tapi bagi org russia, itulah gaya hidup mereka, so aku terima wlaupon kdg2 penah gak hati disakiti ngn ragam yg entah apa2..mungkin kawan pon sebgitu..sma2 lah kita bljar untuk menerima gaya mereka, namu tak bererti kita kena ikut…

P/s: post ini hanyalah utk melayan persaan boring….

 

 

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Banyak pelik tapi biasa~

  1. N2kU says:

    aku suke entri ko ni..at least br aku tau knape mmber2 aku yg blaja kt russia (volgo), tk brape nk ramah ngan aku kt ym, fb etc..
    thnx again

  2. atikullah says:

    erm..student msia kat rusia ok jer..xder ar cam org rusia..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s