merancang biarlah bersedia dgn kegagalan~

Letih, lelah, usaha, tawakal, dan habis berlalu pergi dibawak angin senja bertiup lembut..penantian yg telah lama bertandang, persoaln yg termaktub sudah dgn jawapan, usaha yg sudah berhasil,..Cuma hasilnya bermacam, ada yg untung, ada yg rugi, ada yg tak berbalik modal, ada yg melebihi target..namun akur akan kententuanNya, kami terus melangkah dgn harapan di hujungnya kita semua sama, memakai jubah putih, memegang jarum suntik, bermesra dgn pesakit..

Chemistry final test aku pom slalu bertanya, mgapa ia slalu jadi mimpi ngeri buat semua aku dan kawan 1st year..sdgkan itulah exam julung2 kali dan tunggal dlam satu sem, dgn soaln yg tdk bnyak, dan bertulis..tak mcm exam year yg len, atlis 3 subjek, 200 soklan, orally dpn lecturers, psycho, blurr…

Aku menganalis:

1)      kami takut ini exam 1st, jadi benchmark utk sem strusnya  

2)      xleh piath (5=A), jgn harap nak dapt krasni diplom (1st class dgree)

3)      kami bdak sponsored, makan dwit rkyat,  so kn bwat terbaik, klu x nak byar blik 100%

4)      senior slalu ckap pyah giler dan dpat piath(5) mcam mustahil ( macam bukannya mmg)..

5)      fail kena repeat, letih skali lagi, org lain cuti, kita baca buku..

6)      dan lain2 yg berkait..

tadi, semua dah terjadi, result dah kluar, semua beraksi bermacam ragam..gmbaran tak sebtul kejadian, buruk sgt khabar dari rupa, 70% dari 100%, tapi ada betulnya gmbarn sblum ini..

dapat piath (5) mcm impossible, tapi bukan mmg imposible, bdak sponsored, 3 dpt piath, sorg laki 2 pompuan, satu klas yg sama (tahniah, anda mmg bertuah)..tapi yg lain, 4 dah cukup heaven, 3 alhmduliilah, xyah repeat, cukup makan pom ok gak..

manusia tatkala merancang biarlah bersedia hadapi kegagalan, klu tak parah akhirnya..sistem exam russia sdah bnyak kali aku dgr komen tentgnya, semua bagi pndgn buruk,..manusia mmg mcam tu, yg jahat sebasar zarah die nampak, tapi yang baik besar gunung dia tak nampak( termasuk aku kowt)..

aku menganalis baik buruknya:

 buruk:

1)      ikut atas nasib, dpt soklan mudah OK, soklan susah KO (rmai yg ckap)

2)      most are orally, slalu blurr..

3)      system 1-5 pyh nak  ditafsirkan..

baiknya:

1)      blajar tuk exam mknnya kena tahu semua benda, baca satu buku mmg kn khatam

2)      not exam oriented, student tak study tuk score exam smta2..

3)      nak cemerlang, kena start dari awal, klu tak jgn harap nak bwat last minute( kat russia Volgograd terutmnya, kdg2 lecturers tgok performance dlam klas tuk bg mrkah)..

4)      orally, bley improve communication skill, how to deal with org yg bermcam ragam aka lectures..

5)      gagal tak bererti gagal, cemerlang tak bererti cemerlang..

6)      ssitem yg mengajar survival skill, sbab dunia luar bkn cam time skolah mngh dulu2, cikgu suap kita tunggu tadah mulut jer..

7)      system yg slalu buat kita bersedia tiap masa..

8]      dan bnyak lagi baiknya..

mungkin analisis tak 100% btul, maklum baru 1st sem 1st year, tapi itu yg aku pikir.. jgn kita duk asyik tengok sebelah mata, yg buruk je nampak, tak nak pon pikir yang baiknya..kita di russia, terima cara diaorg, jgn nak komen lebih2..masuk kndng kambing mengembek, kandng kucing mengiau, kandang kerbau meguak, kandang lebah buzzzzz ( harap maaf jika pribahsa aku fail)

result aku: aku bersyukur, tak dapat 5 tak sedih, cukup dgn usaha aku, nak lebih kena usha lebih..mungkin berkat doa mak ayah aku, slalu gak sruh mereka berdoa..

kepada yg cemerlang, jgn ingat akan slalu cemrlng, kamu yg crmlang kena kekalkan, yg golong 3 dan 4, kita bukan lah tewas, bukan rezeki kita lagi, yng tak dpat, itu ujian tuhan..

dan skrg kita cuti, wlaupun bdak Moscow dah abih travel satu euro, dah lawat semua kubur anbia, tapi kita tetap kita, baru memulakn cuti yg sekngkang kera ni, tapi syukur ada juga kesempatan, kami semua hanya berpecah 3 hala: 1) pergi Moscow amik gmbar red square(bdak moscow dah jemu menengoknye)  2) pegi jerman ikut senior 3) stay kat volgo menikmati kesejukan -15/-20…

sem baru bakal lebih mencabar, klas pling lwat stat pkul 8, plng awal abis kul 2.30, yg lain kul 4,5 dan keatas..subjek bertambah,,physic mmg aku lemah, bioorganic tak tahu lagi cam mane..histology bes kowt..kita tunggu dan lihat..

            dscn1441

kami berjuang!!

 

syukur, terima kasih thnk you, spasiba ya Allah,

dah ditempuhi akhirnya berjaya,

kami merancang Kau penentu,

cemerlang kami anugerah yg Kau kurniakan,

tak cemerlang kami ujian buat iman,

kerna kami tahu jalan ini terlalu lah sukar..

Alhamdulillah lafaz hati..

 

p/s : tajuk lari topik, berlaku kekeliruan, huhuhuhuhu

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to merancang biarlah bersedia dgn kegagalan~

  1. zaim says:

    hdp mmg bgt..
    aturan Allah mmg cantik..
    we ar da created..
    x lbh dr tu..
    nk bjya kena bykkn bfikir..
    bkn stkt guna priviledge y kt ada..
    dlm Al Furqan:kenapa kamu x fkr??
    (mcm tu la bunyinya)
    bykkn bdoa,doa bkn stkt angkat tangan n mtk..
    tp dgn solat,qiamulail,baca quran,zikir etc..
    kite punye iman senipis kulit bwg(itlh comparison yg dibuat nabi kt muhammad saw)
    nk bjya kena usaha,bkn stkt berangan2,
    kena marah ng senior n lecturer?
    harapan ku pd kwn2ku,bsama kt mncr kejayaan y hakiki,
    semoga Allah melihat kite sume dgn penglihatan penuh rahmat.amin
    firman Allah pd kite dlm kitab agung:
    “janganlah kamu bersedih sesungguhnya Allah bersama kite”at-taubah..
    sungguh sedih bile baca ayat ini jk kt sume teringat kan dosa kite yang lepas2 n SEKARANG..
    mat,awak bey wat punye,sy kenal awk sebagai teman sy dunia n akhirat..amin
    Wallahualam..

  2. atikullah says:

    btul2..

  3. zaim says:

    uit..cepat nyo balah?dk depe lap top ko?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s