b.e.r.l.in

Seminggu winter break ari tuh dihabiskan dgn menyertai jaulah yg diorganisekan oleh abg2 ngn kakak senior russia. Bertempat di berlin, germany, aku dan kekawan tidak lekang melepaskan peluang utk melihat dunia luar, dgn harapan ada pengjaran yg boleh diamik dn dipikir-pikirkan oleh otak yg dah lama bekerja tuk exam baru2 ini…

German and russia bezanya macam langit dgn bumi, pernah bermusuh-musuhan, malahan tempat aku belajar sekarang masih menyaksikan kesan2 pertembungan berdarah antara 2 buah ngra ini. Rakyat germany ternyata matang pada sikapnya, mesra dan melayan foreigners dgn senyuman, tidak sombong dan bongkak. Mungkin sejarah menjadikan mereka begitu. Dituduh mencetuskan world war 1 memaksa german membayr semua ganti rugi peperangan. Tekanan yg dihadapi menyebabkan german betul2 menctuskan world war 11. Mungkin peralihan sistem pemerintahan yg bermacam: dari kaiserliche marine, hitler nazi, komunis, hingglah demokrasi pada hari ini..jualah  yg membentuk peribadi merka yg seakan2 cuba menebus balik kesilapan di mata manusia sewarjagat..

Percutian kali ini boleh dikira satu pakej yg lumayan: ilmu dapat, jumpa dan buat kawan2, jalan2…usah cerita panjang, sedikit posing2 kami di berlin…

dscn1460

                    airport volgo, menunggu

dscn1507

 cepat, jimat, dan selamat

dscn1531

     bila kami berganding, tampaklah kehebatan

dscn1560                           berlin gate

dscn1566

    dauh dan aku: reichstag, germany parlimen

dscn1516

            jijan, ko makin tua..huhuhuhu

rimg0721

    kami pun yakin yang kami akn mencipta sejarah

dscn1586

jalinkan ukhwah, percutian yg tidak sia-sia

dscn1679

berjalanlah kamu di muka bumi dan fikir2kanlah kebesaranNYA..

rimg0741

how great the creation of the man, and then how great the CREATOR..

dscn1689

                                                                      mereka layak jadi model..

p/s : percutian kali ni bukanlah kosong

 

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to b.e.r.l.in

  1. zaim says:

    hebat2
    tima kasihh…
    go mat go

  2. teruna says:

    mat nak itot pegi grman….

  3. N2kU says:

    org2 di Jepun pon tk jauh bezanye mcm kt German, maybe nk tebus kesilapan mse WW2, msyrakat derg pon sedaya-upaya nk btulkn persepsi dunia kt derg..,bezanye dgn germn,org jpon dh mule upgrade english derg dari mase ke semase and…

    …laki derg ni kdng2 jambu sgt, cm pompuan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s