lagi kisah kehidupan~

Makin hari, makin panas, suhu naik, julat suhu harian yg tinggi, keadaan yg memerlukan masa untuk adaptasi. Bukanlah nak dabik dada, x suka panas, sebab penah rasa salji, tapi itu hakikat. Bukanlah m’sia tak panas, tapi panas khatulistiwa itu lain, panas dan lembap..berbeza dgn ngr 4 musim, panasnya panas kering..itulah sentiasa saja dehydrated, bernafas pon sesak2..winter coat sume dah lipat, simpan ketat2 dalm locker, skang baju lgan pendek dan sandal santai jadi pilihan…

~

Satu lagi adaptasi, kitaran hidup harian, siang makin panjang, malam makin pendek…. 2:30 pagi: dah pom berkumandang azan subuh di corong2 laptop, tak pon deringan alarm handset..5.00 pagi, dah tampak cahaya mentari, 9..pagi, mentari atas kepala, pukul 9 mlm pulak lah baru jatuh di ufuk barat, menabirkan mega merah sbg tandai masuk maghrib..pukul 11 mlm azan isyak.. Sebab tu lah, kami berpecah pilih haluan cara sendiri. Ade yg tidur lepas asar, bgun smyg mangrib, tggu isyak, tunggu subuh, baru lah tidur sampai mentari dah terik..tak pun, ade yg lepas mahgrib dah tidur, bangun isyak lewat sikit, semyang subuh dan dah tak tidur smapai pg esok…ikut kelesaan, ikut citarasa, asalkan selagi rukun islam kedua tuh dijaga rapi, jgn sebab yg x munasabah, kita ringankn kewajipan kita..

 

DSCN1902

langit VOLGO, 5.00 a.m.

~Ade yg teruja, suka, dan ade juga sebaliknya..bagi kaki main petang, keadaan mcm ni best sbab pukul 8 tuh pun masih terang benderang,sempat lagi klu nak sepak bola, bagi kaki study pulak bley stay up lama2 lepas subuh, tak pom bley cover 2-3 bab histology, tapi bagi kaki tidur, mungkin gelabah lah sikit kot, kena plan betul2 time tidur.. Ini pengalaman, kecik2 dulu bila dgr org cerita tg oversea, semua ternganga tertanya2.. ”betuikah pukul 9 mentari atas kepala agi, pukul 5 dah cerah”..ambik engkau, bodoh sgt geografi!!!..tapi skrng dah rasa dah mcm mana, awalnya mmg kekkok (glosari Kelantan = tak biasa)…tapi lama2 takpe dah, klu tak manakan wujud peribahasa spm “ alah bias tegal biasa”…

 

p/s: final countdown taat ini: 31 hari 5 jam 40 minit 2 saat, sebelum final exam..huwaaaaa….i’allah usaha dulu, pastuh tawakkal, pastu redha jer lah…

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to lagi kisah kehidupan~

  1. привет , не подумай что я спамер там и так далее
    но пишешь ты реально круто! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s