volgo-moscow-doha

5.00a.m, Doha Airport: buat pertama kali dalam hidup, kaki menjejak bumi padang pasir, angin yang bertiup jelas menerbangkan bahang panas. Pelik bagi aku, pada kadar suhu 34C, pada hening pagi, bahang padang pasir masih lagi menikam seakan-akan membiaskan keperitan dan kegelisahan.

9.47a.m, juga Doha airport: suka dan gumbira pabila tahu airport disediakan wiFi free, at least ade jugak benda nak dibuat bagi menghabiskan 9 jam sesi transit doha-kuala lumpur..diceritakan pada awalnya kes swine flue, transit di airport bermakna precautions have to be taken, tapi, nampaknya, semua macam normal, insyaALLAH semua normal..

Ah lupa, tadi selesai subuh di surau airport, sempat berkenal dgn seorng hamba Allah, mendengar pengalaman dalam jalan dakwah, malah melihat bagaimana 3 org non-muslim agak terkedu mendengar hujahnya tg reality hidup bertuhannkan yang satu..sungguh jugak aku tertunduk malu, kagum jua dgn nya..

 

Semalam, hari lebih memenatkan, dgn perjalanan train volgo-moscow slama 18 jam..pastuh ronda Moscow..

Pandangan tg Moscow: menarik, lawa, suka,..tapi hidupnya 100% berbza dgn aku di volgo..

                   Moscow: hidup manusia yg terlalu kompleks, berkejar dlam metro yg memuatkan jutaan manusia, menghabiskan berjam-jam hnya dlam perjalanan, termsuk 10 minit kot atas escalators yg panjang tuh yg menghubungkan dunia luar dgn dunia 50 meter bawah tanah, harga barang yang dgn biasiswa aku pasti hnya cukup2 makan, mungkin kalau aku puratakan hidup menusia di Moscow separuhnya hanya, dlam kesesakan lintas jalan raya, tak pun dalam metro…

 

                Volgo: hidupnya simple, hanya memerlukan 10 minit untuk ke kelas, max pun setengah jam kalau kelas jauh, tak perlu nak berebut2 metro, malah metro pun tdak wujud di sini, yang ada  tranvai yang hanya menghubungkan 2,3,4 stesen berdekatan..harga barang kami mampu bermewah sikit, tempat menarik jugak tidak sehebat Moscow, setakat tebing sungai volga tuh, hidup kami boleh dikatakan kehidupan di sebuah Bandar terpencil yg underdeveloped..dgn shopping mall terbesar di sini sebesar shopping mall terkecik kat Moscow,..

Tapi, hakikatnya, Moscow dan volgo juga merupakan russia, lantas dari pelosok mana pun, kami tetap juga dilabelkan graduates russia..

DSCN2148

    krasnaya ploshad(red square), moscow..from left, GUM(the world most expensive shopping mall), st.basil, part of moscow kremlin

 

10.27 a.m, masih di Doha: menunggu, tidur mungkin, nak lepaskan sikit lelah perjalanan…there, home sweet home~

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to volgo-moscow-doha

  1. tqah mamat says:

    beza sungguh moscow ngan volgo… huhu
    smoga slamat smp… ^_^

  2. dilah says:

    slamat kmbali ke tanah air..
    ceyh…
    dpt la mu mkn nasi lemak n karipap pasni…
    huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s