JAKIM dan kuasa~

 

Long time ago, aku penah berpikir ala2 mcm nie : m’sia tuh ngra islam, so JAKIM ditubuhkan bagi menmpakkan keislaman Malaysia itu, but the matter is sejauh mana fungsi JAKIM itu, setakat  kasi logo halal je ker? Untuk itu, aku memberanikan untuk menulis.

 

Nak diizinkan Allah, aku mengikuti summer camp special edition for only Russian students, juga ade sumbngn jugak dari JAKIM.

Satu malam kisahnya berbunyi;

Aktiviti: ceramah dari pihak JAKIM bertajuk “bahaya ancaman ajaran sesat di m’sia”

So, cam biasa, kami mendengar sambil memerhati slide hinggalah akhirnya

Lantas, sesi Q and A bermula:

Pelajar A: saya nak tanya lah, setakat mana sebenarnya peranan JAKIM, contohnya lam hiburan kat tv, enakmen2 negeri, dan bla bla blab la….[soklan lebih kurg mcm tuh lah bunyinya]

Soklan seterusnya dan seterusnya dan smpai lah akhirnya, konsepnya sama walau bunyinya agak berlainan, semuanya berbalik kpd peranan JAKIM.

So penjelasannya mcam gini:

Yer betul, JAKIM itu sebuah badan bagi bukan setakat kasi logo halal, tapi jugak menggariskan segala panduan, batas-batas, dan segalanya berkaitan dgn Islam dan syariahnya.

Dari sekecil2 isu hinggalah sebesar2 isu seperti pemberian jarum suntik dan kondom percuma kpd penagih dadah tegar semuanya jakim amik kira. Penentuan anak bulan untuk puasa dan raya, penghapusan kerajaan langit ciptaan gila ayah pin, pengawalan penerbitan filem, dan segala seangkatan yang sewaktunya dengannya.

Tapi persoalannya, mengapa masih wujud masalah yg besar berkaitan umat Islam. mengapa masih ade pahaman sisters in Islam, penerbitan filem yg jelas bertentangan norma dan etika, dan blab la blab la……

jawab pegawai JAKIM; ‘kita di JAKIM udah mencoba segala dan sehabis baik bg menegakkan yg haq dan menumbngkn yg batil. Tapi, kuasa bukan di tgn kami, kami meletakkan garis panduan bg hmpir sgl macam, tapi semuanya berbalik kpd pelaksana iaitu pemerintah sendiri. Susah untuk dijelaskn scr pjg lebar, adik2 pham la sndiri’

 

paham. Aku paham maksudnya, setakat mana JAKIM berusaha, kalau pelaksna x terima, so guideline JAKIM tu sia2 aje yer.

Nah, 1 contoh aku kasi:

Isu rokok, fatwa haram JAKIM dah kuarkan lama dah, tapi ngri mane je yg letak lam enkamen negeri, Selangor jer kowt, tu pon stakt enakmen tnpa pelaksanaan.

Lagi contoh, penerbitan filem; pegawai JAKIM dipnggil untk ng nasihat tg scene yg x sesuai, tapi lulus jugak scene filem yg mmg x sesuai tuh..

Ape lagi, bnyak lah klu nk diceritakan..

 

Kata pegawai JAKIM lagi bg menjwab persoalan sorng pelajar nih tg so mcm mana JAKIM nak adjust benda nih :

“sbnarnya adik-adik semua lah kena naik, ubah smua bnda, biar JAKIM dpt kuasa sbtulnya”

Btul2, tu lah konklusinya, pelaksanaan syariah ISLAM sbgai undang2 negara hanya mampu tertegak sekiranya pelaksanya adalah mereka yang paham..

 

P/s: ilmu walau sedikit mana pun, sebarkanlah..harap bukan isu kontroversi..gulp..

Advertisements

About atikullah

hospital tanah merah sk tebing tinggi mrsm kuala lipis mrsm peng. chepa intec russian programme volgograd, russia
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to JAKIM dan kuasa~

  1. fuad cute says:

    hati-hati dengan kenyataan yg dibuat lebey2 lagi bila bertulis…termasuklah tulisan di internet…pape pown congratz atas keberanian saudara mengetengahkan isu yg sebenar…~fuad sabri~

  2. damia says:

    berani kerana benar~
    lgpon msia kan negara demokrasi..
    so mmg kite ade hak bersuara~

  3. fuad cute says:

    ak da ade blog alamatnye…http://lidahpedang.blogspot.com

  4. atikullah says:

    adeh~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s